Läskigt enkla sätt att tjäna pengar på Halloween (Online & Offline)

Observera: Detta inlägg innehåller sponsrade länkar och jag får en provision när du köper tjänsterna. Pengarna går till att driva Digitalys och det kostar inte dig något extra.

Halloween är utan tvekan en intressant högtid som delar åsikterna om hur man ska spendera tiden på rätt sätt. För min del blir det antagligen att arbeta på något nytt projekt.

Det må låta lite trist, men samtidigt kommer det med en fördel för din del: Jag har gott om tid att fundera på hur du kan tjäna en extra slant på Halloween, även om du inte har någon speciell kompetens. Missa inte heller min lista över olika sätt att tjäna pengar online, om du är intresserad av det.

Nedan hittar du en ganska rejäl lista med idéer, allt från enkla saker som alla kan göra, till lite mer specialiserade saker. Vissa gör du ute i verkliga livet, andra gör du direkt via datorn. Flera av dessa kan du också utveckla till riktiga jobb om du vill det. Det finns förslag som är helt gratis att komma igång med, men även ett och annat förslag som kräver åtminstone ett litet startkapital.

Köp in Halloweenkostymer för nästa år

Vi börjar med en liten skruvboll, för det här är ett förslag som kommer lite sent för detta år. Samtidigt har jag en liten idé om hur du kan använda årets Halloween för att tjäna nästkommande år!

Till att börja med kan du tillverka egna kostymer. Du har troligtvis sett i butiker hur läskigt (hah) dyra dessa är. Dräkten ska användas en, max två gånger och sedan kommer den att samla damm i förrådet. Ändå lägger föräldrar ner hundratals kronor (ibland ännu mer) för relativt enkla kostymer till sina barn. Se detta exempel:

Du kan tjäna pengar genom att sälja billigare

Om du är en händig människa som kan tillverka kläder är det här ett perfekt tillfälle att ta fram symaskinen. Folk älskar lokalproducerat och handtillverkat, det är därför ingen tvekan om att dina självgjorda dräkter kommer sälja om du kan hitta kunder.

Det är inte heller svårt att annonsera ut dessa. Du börjar med ett enkelt inlägg på din personliga Facebook. Du kan sedan vända dig till lokala Köp & Sälj-grupper på Facebook där du snällt informerar människor om att du säljer handtillverkade dräkter till Halloween. Glöm inte ett par snygga bilder med dina färdiga dräkter. Du kan också erbjuda dina kunder möjligheten att beställa dräkter som du ännu inte har gjort (för en extra peng såklart!).

”Jag kan inte sy och vet inte ens vad en symaskin är”

Och här kommer en liten finurlig idé från mig. Om du inte kan sy dina egna, går det alltid att köpa kostymer efter att Halloween är över. Dessa säljs ofta ut för låga priser (i vissa butiker) och kan sedan säljas inför Halloween nästa år. Det här kräver en viss investering först, men kan löna sig för den som är på hugget och som är bra på att sälja saker.

Du kan enkelt annonsera ut dessa i, återigen, lokala köp & sälj-grupper på Facebook. Du behöver alltså ingen egen sajt, om du nu inte hade tänkt starta en e-handel.

Sälj dina bakverk lokalt via Facebook (till alla som inte hinner)

Gillar du att baka? Då har jag det perfekta förslaget för dig, som inte heller kostar mycket, börja baka åt andra! Det finns massvis av festliga bakverk inför högtider, Halloween är inget undantag.

Du kan enkelt inspireras från Pinterest, Instagram eller Google. Där hittar du massvis med recept och förslag på fina bakverk som lämpar sig för högtiden. Personligen gillar jag denna från Tårtmakartösen:

Bild på pumpaformade bakelser.

Du kan sedan annonsera ut det du bakar på din Facebook-vägg eller i Köp & Sälj-grupper.

Det här underlättar för familjer som kanske inte har tid, eller kunskapen, för att baka eget. Det finns rätt mycket barnfamiljer där ute som gärna skulle vilja servera läskiga halloweenbakelser till barnen och deras vänner, men som kanske inte hinner med det.

Var bara noga med att räkna ut kostnaderna och att ta rimliga priser. Det gör du enklast genom att räkna ihop kostnaderna för ingredienser och sedan lägger du också till litegrann för den tid du lagt ned.

Skriva recept på otäcka bakelser och maträtter

Bak och mat går alltid ihop med böcker

Om du inte gillar att baka, eller helt enkelt vill ha ett förslag som är gratis, kan du istället erbjuda kunskapen för att göra läskiga bakverk eller lämpliga maträtter. Det här kan enklast göras som en e-bok. Digitala böcker är heta idag och det är ganska enkelt att publicera sin egen.

Du behöver inget förlag, inga proffs eller pengar på kontot. Allt som krävs är en texthanterare (till exempel OpenOffice eller Microsoft Word) och lite kreativitet och tid. Med två veckor kvar till Halloween (när det här inlägget skrevs) hinner du kanske inte med att skriva boken till denna Halloween.

Förslagsvis kan du släppa den inför nästa år, eller så gör du en tvist på det hela. Varför inte skriva en bok med bakverk för alla olika högtider som firas här i Sverige? Om den är välskriven kan du alltid pitcha den till ett bokförlag.

Om du hellre vill ha ett mer fritt format kan du istället starta en blogg. Den behöver inte heller handla om endast Halloween, utan kan istället handla om mat, bak eller högtider i ren allmänhet. Att starta en blogg går snabbt via ett webbhotell som One som låter en installera WordPress med ett klick.

Vill du ha ett gratisalternativ kan jag rekommendera WordPress.com, som är gratisversionen.

Skriv ett blogginlägg/artikel om halloween

Du kan starta en blogg under Halloween

Äger du redan en blogg? Perfekt, då måste du absolut skriva ett inlägg om Halloween!

Du skulle till exempel skriva om hur du firar Halloween, komma med dekorationsförslag eller dylikt. Du kan sedan enkelt göra reklam för något företag, till exempel genom Affiliate-länkar från ett företag som Adrecord.

Företag som Partykungen, CDON och även andra butiker inom mode, mat och mycket mer, har alltid massvis med kampanjer under högtider och det är superlätt att hitta produkter du kan göra reklam för. Genom affiliate-länkar gör du då reklam direkt i din text och får betalt när någon handlar från butiken.

Om du har en mer professionell blogg som handlar om en bransch eller dylikt, kan du alltid hitta en vinkel som återkopplar till din bransch. Om inte annat kan du alltid lägga upp en bild och en kort hälsning från dig/din arbetsplats för lite brand awareness på sociala medier.

Skapa läskiga videos för YouTube

gör en youtube video för halloween

Om du är en YouTuber kan det här vara ett perfekt tillfälle att göra en video med högtidstema. Videos med läskiga inslag eller teman är alltid populära (även när det inte är Halloween) och du kan sedan göra reklam i din video, antingen via Affiliate eller genom Google Ads.

Om du inte har en YouTube-kanal kan du alltid ta tillfället att skapa en. Du kan centrera den kring Halloween eller högtider i allmänhet. Det här är perfekt ifall du gillar att pyssla, laga mat, baka eller om du helt enkelt älskar högtider mer än något annat.

Sälj halloweenprylar på nätet

E-handel är enklare än någonsin, men det är inte alltid så enkelt att hitta sin bransch. Att köpa in ett lager och sedan återförsälja, eller att använda sig av dropshipping, gör det enkelt att köpa billiga saker som du sedan säljer till kunder här i Sverige.

Det här går att göra på flera olika sätt. Du kan till exempel sälja sakerna på Amazon (Där du även kan hitta saker att köpa), men det går också att göra via Facebook.

Vill du göra det hela mer seriöst och långsiktigt, kan det vara värt att kika på att öppna en egen webbshop. Det kostar inte överdrivet mycket och är ganska lätt att göra iordning, inte minst med alla smidiga plattformar som finns idag. Du har till exempel WooCommerce som installeras med ett enkelt klick på ett webbhotell.

Det går också att sälja tryckta produkter, exempelvis t-shirtar, muggar och annat trevligt. Det här kommer däremot att kräva att du antingen har en kreativ ådra eller anlitar någon som kan fixa lite grafik/bilder som du kan trycka på dina produkter. Dessa annonseras sedan enkelt ut via Facebook i relevanta Facebook-grupper, eller Facebook Ads om du har en budget.

Erbjud makeup och ansiktsmålning

Måla barns ansikten under Halloween

Om du är bra på makeup eller ansiktsmålning finns det redan en hel del arbetsmöjligheter. Ett utmärkt tillfälle att demonstrera detta är under Halloween. Bor du i en lite större stad blir det enklare att hitta potentiella kunder.

Det behöver inte bli svårt att komma igång heller:

  1. Börja med att hitta ett par försöksobjekt som du kan använda som exempel för kunder (ta bilder).
  2. Lägg upp ett meddelande på dina sociala medier och eventuellt i relevanta lokala grupper.
  3. Vänta på att kunderna hör av sig.

Det här kan också vara ett perfekt tillfälle att senare erbjuda andra sminkrelaterade tjänster. Ansiktsmålare finns det inte jättemånga av och det finns både evenemang och privata barnkalas du kan bli anlitad till. Det finns även behov av andra smink- och skönhetsrelaterade tjänster som du kanske kan erbjuda.

Bonusidéer:

Nedan kommer lite enklare idéer som jag själv inte har mycket kunskap om, men som jag tror kan fungera.

Jobba som chaufför

Under Halloween (eller närliggande helg) dricks det en hel del. Det här kan vara ett perfekt tillfälle att tjäna lite extrapengar genom att hyra ut dina tjänster som chaufför till onyktra människor. Annonsera ut via vänner eller sociala medier. Du kan såklart också använda tjänster som Uber.

Om du istället vill vara lite givmild kan det här vara ett bra tillfälle att erbjuda gratisskjuts till onyktra människor som känner sig osäkra och inte vill gå hem ensamma.

Bli en del av gig-ekonomin

Under Halloween, precis som vid andra högtider, finns det massvis med företag och egenföretagare som behöver speciella tjänster. Det kan handla om högtidsrelaterade bilder, ljudinspelningar eller liknande uppgifter.

Det här låter som ett utmärkt tillfälle för dig att bli en del av gig-ekonomin, exempelvis genom sajter som Fiverr. Du kommer igång med ett konto på minuter och kan sedan börja lägga upp dina annonser. Det finns något för alla och du kan kika på vad andra har lagt upp.

Sälj en barnbok

Jag nämnde tidigare kokböcker, men det är inte den enda sortens böcker du kan publicera. Barnböcker med Halloween-tema är populära och det är ett bra sätt för dig att komma igång med barnböcker om du redan har ett intresse för det.

Det går att publicera via ett riktigt bokförlag om du vill det, men min rekommendation är även här digital publicering. Du kan enkelt ladda upp din bok via exempelvis Amazon, som till och med erbjuder verktyg för att hjälpa dig att publicera barnböcker!

Alltfler läser e-böcker och det här gäller även barnen som blir introducerade till surfplattor i en allt yngre ålder.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.