12 sätt att tjäna pengar online (som extraarbete eller heltid) i 2019

När jag var cirka 13-14 år gammal, upptäckte jag digital marknadsföring. Tanken att kunna tjäna pengar via nätet var lockande. Tyvärr så var det svårt att sålla bland all information och det fanns en hel del dåliga aktörer på marknaden som försökte att lura en. Det har däremot lett till att man lärt sig en hel del, vilket innebär att jag idag har en hel del råd att komma med. Jag har vid det här laget lärt mig mycket om vilka jobb som fungerar och vilka som är helt värdelösa.

Det finns många olika anledningar till att man vill tjäna pengar online. Det har aldrig varit enklare att hitta extrajobb som du kan göra hemifrån. Samtidigt är det inte (nödvändigtvis) så att du kan räkna med att bli rik. Är du intresserad av lite extraarbete eller vill hitta bra sätt att tjäna extra pengar som du kan lägga undan, finns det gott om möjligheter.

Framtidens jobb sköts hemifrån och det är inte längre så att du måste vara arbetslös, även om du inte har möjlighet att hitta ett jobb genom exempelvis arbetsförmedlingen. Alltfler söker sig idag till den så kallade gig ekonomin, något som du också får lära dig om i den här listan.

Det här kommer också med en mängd fördelar som:

 • Du får full kontroll över ditt eget arbetsschema.
 • Du jobbar åt dig själv, inte åt en chef.
 • Det är enkelt att expandera in i andra arbetsyrken.
 • Eget extraarbete ser bra ut på ens CV.

Observera: En del av länkarna i inlägget är för tjänster och produkter som ger mig en provision när du använder/köper dem. Jag rekommenderar endast tjänster som jag själv tror på och använder/använt. Pengarna går oavkortat till att finansiera mitt arbete här på Digitalys, så att jag kan fortsätta att göra det här gratis.

1. Starta en blogg

Starta en blogg

Den här har du såklart hört talas om förut. Alla vet idag att bloggare kan tjäna en hel del pengar och det är definitivt något att bli rik på. Samtidigt så är det inte så att alla bloggare är offentliga personer, eller ens tjänar några miljonbelopp. Du behöver alltså inte bli en bloggare på heltid för att tjäna pengar på en blogg.

Att komma igång med en blogg går relativt snabbt och kan göras helt gratis. Min rekommendation är att du lägger ned pengar på webbhosting om du har råd med det. Det finns bra företag som One för billiga lösningar, eller dyrare lösningar om man vill det. Jag använder själv Loopia för denna blogg, men använder One för mindre projekt.

Rekommendationen är att du skriver om något som intresserar dig. Är du inte intresserad av teknik, är det inte heller en bra idé att blogga om just det. De första månaderna kan man inte räkna med att tjäna något, så det är enklare att hålla på om du är intresserad av ämnet du skriver om. Tanken ska alltid vara att leverera något informativt/intressant till användaren, inte att tjäna pengar på det. Exempel på populära bloggämnen:

 • Teknik
 • Mode/Skönhet
 • Fitness/Träning
 • Karriär (Exempelvis om ditt specifika yrke)
 • Självutveckling

Även om du inte skulle bli rik på att blogga, är det fullt möjligt att tjäna en okej inkomst på att göra något du tycker om. Samtidigt kan en blogg leda till nya möjligheter, eftersom det fungerar som en sorts aktivt CV som hela tiden uppdateras med din kompetens.

Du kan med tiden börja tjäna pengar online genom sponsorer, reklam, en egen produkt eller genom att bli en affiliate.

2. Starta en YouTube-kanal

starta en youtubekanal

Varje dag flockas miljontals till YouTube. Det finns allt från underhållning till utbildande material, samt kommersiella produktioner. Om du är mer intresserad av att syssla med underhållning eller videoformat så är det fullt möjligt att tjäna pengar på YouTube. Precis som med bloggande går det att bli rik på det, men det är ingenting du bör rikta dig in på. Att arbeta med den sorts innehåll som du är intresserad av är nyckeln här.

Det man också kan göra är att kika på vad andra YouTubers gör för att få in tittarna. Olika trender och marknader dyker hela tiden upp och det finns alltid plats för nya personer som vill ge sig in på det.

Så hur kan man tjäna pengar på YouTube? Det finns faktiskt flera olika metoder. Du kan ha reklam i dina videos, något som YouTube ordnar åt dig. Det går också att göra egen reklam för produkter, sponsorskap eller dylikt. Det går med andra ord att använda liknande metoder som en blogg använder.

3. Affiliate Marketing

affiliate marketing

Affiliate Marketing går att göra på flera olika sätt. Jag nämnde tidigare att du kan använda det bland annat på bloggar och YouTube. Men vad är egentligen en affiliate och hur blir man en?

En affiliate är i grund och botten någon som rekryterar kunder åt ett företag. Du använder dig utav företag som förmedlar erbjudanden från många olika företag, och du använder dig sedan av speciellt utformade länkar för att hänvisa kunderna till företaget. Dessa länkar spårar också kunderna så att du får pengarna du gjort dig förtjänt av.

Även om det finns en del företag som använder sig utav egna affilateprogram, är det allt som vanligast att man använder sig utav ett förmedlingsföretag. Dessa samlar då in olika företag och erbjuder dig en specifik provision för varje företag. Jag kan personligen rekommendera AdRecord som bland annat låter dig marknadsföra kända företag som Avanza, City Gross, Elon och Nord VPN (samt hundratalet till). Du kan även kika på TradeDoubler, en av marknadens största aktörer som idag har flera hundra kända företag som de samarbetar med. Jag använder själv båda två. Det finns dock hundratals företag du kan välja, beroende på vad din marknad är och vilken sorts företag du vill marknadsföra.

Du kan sedan marknadsföra dessa på många olika sätt. YouTube, bloggar, hemsidor, sociala medier och så vidare.

4. Branschsajter/infosajter

tjäna pengar hemifrån

Branschsajter eller infosajter är ett bra alternativ för den som inte vill ägna hundratals timmar åt att blogga. I grund och botten handlar det om att bygga upp statiska infosajter som fokuserar på ett specifikt ämne.

Du kan sedan använda sajten antingen för att sälja produkter/tjänster eller marknadsföra åt andra företag. Det finns en hel del egenföretagare i Sverige som ägnar sin tid åt att konstant utveckla den här sortens hemsidor.

Nackdelen man bör tänka på är att du inte kommer undan behovet av ett webbhotell. Jag skulle rekommendera ett billigare alternativ för att hålla nere kostnaderna. Det kommer oavsett kräva att litet kapital, hur du än vrider och vänder på det. Fördelen är däremot att du konstant kan testa på nya branscher och får chansen att skapa en passiv inkomst. Det handlar med andra ord om att lägga ned en hel del tid initialt och sedan tjäna på sajterna i längden.

5. Ta del av gig ekonomin

gig ekonomi

Om du har läst en tidning senaste månaderna har du troligtvis hört talas om gig-jobb. Den så kallade gig ekonomin är på tillväxt och det finns en hel del möjligheter att utveckla en karriär hemifrån. Det fungerar även bra för den som är ute efter att jobba deltid, eller hitta extrajobb om man är arbetslös.

Gig handlar om att man tar sig an små projekt inom ett fält där man är någorlunda kunnig. Jag är personligen en del av gig ekonomin och arbetar med Content Marketing, ett jobb som involverar copywriting och konsultering.

Andra tänkbara jobb är bland annat korrekturläsning, översättning, grafisk design, programmering och mycket mer. Har du ingen speciell kompetens finns det ändå möjligheter att hitta extraarbete genom framtidens jobb. Du kan till exempel kika på jobb som digital assistent, kundtjänst och data entry. Alla tre jobb går att göra hemifrån och det finns möjlighet att utveckla en karriär där du kan jobba hemifrån. Du kanske inte kan bli rik, men du kan garanterat tjäna en rimlig inkomst på det.

6. Arbeta som frilansare

frilansare på nätet

Det här är kopplat till gig ekonomin och är definitivt framtidens jobb. Alltfler, både i Sverige och övriga delar av världen, arbetar idag som frilansare. Att jobba hemifrån innebär att du kan skära bort massvis med onödiga utgifter för kontor, resor och annat. Det är samtidigt inte riktigt samma sak som att vara egenföretagare.

Det finns i dag ofantligt mycket arbete för frilansare inom alla tänkbara fält. Har du ett digitalt jobb, eller har kunskaper inom något som går att göra digitalt, kan du troligtvis bli frilansare redan idag. Exemplen i föregående rubrik på olika yrken gäller även här.

För att komma igång behöver man registrera sig för F-skatt, eller FA-skatt om man redan har en anställning. Det är snabbt ordnat och du kan sedan ägna så mycket eller så lite tid på extrajobbet som du känner för. Om du redan studerar eller arbetar kan du lägga ett par timmar per vecka på frilansande och på så vis utveckla mer kompetens och tjäna en extra inkomst.

För att kolla in vilka jobb som finns för frilansare, eller börja arbeta med frilansande, finns det många olika sajter att hitta projekt på. Jag kör personligen med UpWork. Du kan även kika på sajter som Freelancer. Det finns otroligt många olika hemsidor för projektförmedling och många utav dessa är nischade för specifika branscher.

7. Bli en copywriter hemifrån

bli en copywriter hemifrån

Om du är intresserad av att skriva så kan copywriting vara ett otroligt bra yrkesval. Yrket är kopplat till frilansande, men det finns massvis med anställningar för den som vill göra karriär genom ett företag istället för att starta eget. Som copywriter hjälper man till att utforma texter för företag, hemsidor, kommuner och privatpersoner.

Du kan antingen specialisera dig på ett visst ämne, eller arbeta mer brett inom en mängd olika ämnen. En karriär som copywriter kan i längden hjälpa dig att tjäna pengar online. Allt du egentligen behöver är en dator, en texthanterare (OpenOffice, Microsoft Word eller dylikt) och resten kan göras hemifrån.

Jobbet är perfekt både som extraarbete eller som heltidsjobb om du är arbetslös. En utbildning kan vara förmånligt, men är knappast ett krav. Du kan enkelt komma igång på frilansarplattformarna jag nämnde i stycket ovan.

8. Tjäna pengar via dropshipping

dropshipping och ehandel

Dropshipping har blivit allt mer populärt bland e-handlare. Enkel förklarat innebär det att du som företag lånar en produkt direkt från tillverkaren eller en grossist. Du som e-handlare äger då webbutiken som säljer produkten, men den levereras direkt från det företag du ”lånar” produkten från.

Det här innebär att mycket av arbetet görs utav din leverantör. Du behöver då inte bry dig om administration på samma nivå som om du skötte ditt eget lager. Det här sparar in mycket tid, pengar och resurser.

Att komma igång med dropshipping är inte jätteenkelt, men det är enklare än någonsin. Jag tänker däremot inte hävda att jag är en expert på området. Istället hänvisar jag till en Sveriges största sajter om dropshipping.

9. Bli en digital lärare

bli en digital lärare

Har du någon sorts kompetens eller kunskap som andra vill ha? Då kan jobbet som digital lärare vara något för dig. Det här är en sorts kombination mellan frilansande och egenföretagare där alla har möjligheten att lära andra. Det här går att göra hemifrån, kräver ingen speciell hårdvara och är ett bra sätt att tjäna pengar online.

Den mest uppenbara plattformen för detta är Skillshare. Plattformen har blivit otroligt populär över hela världen och den erbjuder möjligheten att ta del utav kurser i alla möjliga ämnen. Det innebär också att du kan använda plattformen för att lägga ut dina egna kurser.

Det finns däremot ingen brist på plattformar. Du kan även kika på sajter som Teachable, som jag själv har en del erfarenhet med, eller en av marknadens största: Udemy. Det kan vara värt att kika på alla tre och se vilken som passar dig och din kunskap bäst.

10. Starta en recensionssajt

starta en recensionssajt

Om du läste punkt 3 om Affiliate Marketing och tyckte det lät spännande, kommer här en utmärkt idé för att komma igång med det. Recensionssajter är alltid relevanta och det finns alltid ett behov av dessa. Det finns däremot inte jättemånga här i Sverige och det finns en otroligt bra möjlighet här för den som gillar att skriva och som har ett intresse kring någon sorts produkt (vilket nästan alla har).

En recensionssajt är enkel att starta och kräver relativt lite energi om det är inom ett område du gillar. Det kan handla om smink, spel, böcker, mjukvara eller något helt annat. Du kan till och med orientera dig inom specifika ”mikronischer”. Det kan till exempel handla om program som används till ett specifikt ändamål, eller varför inte en specifik sorts kläder eller smink?

Du har troligtvis något som du älskar och kan verkligen nörda loss om. Du vet, det där ämnet som dina vänner aldrig någonsin tar upp för att det alltid blir en långrandig diskussion från ditt håll? Det ämnet kan du troligtvis hitta något inom.

Hur du sedan tjänar pengar på det varierar lite beroende på den typen av saker du recenserar. Du kan få sponsorer som ber dig recensera deras produkter. Det du också kan göra är att bli en affiliate, exempelvis genom Amazon, och sedan länka till produkten som säljs där.

11. Sälj dina foton

jobba som fotograf

Gillar du att fota och är den som alltid är redo med mobilen eller systemkameran när något roligt/spännande händer? Då har jag det perfekta jobbet för dig! Något du kanske inte visste är att du lätt kommer igång som amatörfotograf via nätet.

Det finns ingen brist på fördelar heller:

 • En vanlig kamera/mobil (Även om en systemkamera är rekommenderat) räcker.
 • Du måste inte vara något proffs, alla kan komma igång med det.
 • Inget startkapital behövs.

Allt du behöver är en samling foton som du har tagit. Olika sidor har lite olika krav, men rent generellt behövs cirka 10 till att börja med. Du kan ta foton på allt från människor till olika miljöer eller helt vanliga saker.

Det enda du behöver nu är ett exempel på vilka sajter du kan använda dig utav. Det finns en hel uppsjö, men du kan bland annat kika på:

 1. Shutterstock

En av världens största sajter för fotografier av olika slag. Det är hit de allra flesta fotografer vänder sig i första hand. Sajten betalar rätt bra för varje nedladdning, så det finns god potential här.

 1. iStockphoto / Getty images

Det här är en enorm plattform som idag används av allt från företag till journalister. Om du vill tjäna pengar online med dina foton så är det här en av de nödvändiga sajterna.

 1. Fotolia / Adobe Stock

Det här är Adobes egna fotoarkiv som används av bland annat företag, men även privatpersoner som behöver stockfoton.

 

Om du vill tjäna pengar på dina foton är min rekommendation att du ansöker till alla tre plattformar. Är dina foton någorlunda så bör du inte ha några problem att bli accepterad. Med tre olika plattformar så kan du tjäna mer, även med ett mindre urval av foton.

12. Sälj ditt eget hantverk på Etsy

sälj hantverk på etsy

Är du en händig person som älskar att pyssla med något? Grattis, visste du att man kan tjäna pengar på det också?

Att sälja saker som du själv gjort är kanske inte jätteenkelt om du försöker att göra det lokalt. Att hitta kunder är inte alltid en enkel sak och sen ska du också hitta ett enkelt sätt att sälja sakerna på.

Det går däremot att hitta kunder via nätet, och det finns faktiskt en enorm potential här. Aldrig förr har det varit så inne med prylar som är handtillverkade.

”Men jag har inte maskiner för produktion… eller kapital”.

Behövs inte!

Idag finns det redan tusentals människor som kränger sina saker på Etsy. Det är en riktigt enkel sajt där du kan slänga upp handtillverkade produkter. Du kan sälja allt möjligt här, konst, prydnader, leksaker, smycken, kläder osv.

Det enda kravet sajten har är att det du säljer är antingen vintage eller handtillverkat. Har du någon hobby som involverar att skapa saker, vad det än är, kan du troligtvis få det sålt på sajten. Du får då tillgång till kunder över hela världen och kan enkelt sköt allting hemifrån.

Om du kan engelska så finns det en nybörjarguide nedan i videoformat.

2 svar på ”12 sätt att tjäna pengar online (som extraarbete eller heltid) i 2019”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.